סתיו בבוסתנים

חכורות- חלקות אלוהים קטנות
 
בין הואדיות וקפלי ההרים מסתתרות ערוגות של פלפלים, עגבניות , קישואים ועוד מיני ירקות מוקפות בעצי תאנה, רימון, שקד ומיני פרות. הירקות והעצים מושקים ע"י מי מעיין הזורמים בתעלות קטנות או צינורות. "חכורות" קוראים לבוסתנים הקטנים האלה, הן נסתרות ולא נראות מהכביש, כמו חלקת אלוהים קטנה. המגדלים מוציאים מהן את מזונם ועוד מוצרים ליופי ובריאות בחריצות ואהבה בעיקר בסתיו כשעצי הרימון, החרוב, התאנה והזית מלאים בפרי.
 
מוצרי סתיו גליליים- עוד דרך לבריאות ואריכות ימים
 
רוב חרוב
בזמן הזה יוצאים החקלאים לאסוף חרובים כדי לייצר את דבש החרובים (בערבית- רוב חרוב) זוהי עבודה קשה: תחילה שוברים את החרובים, אחר כך משרים אותם בחביות עם מים לשעות רבות, אחרי ההשרייה סוחטים את שברי החרובים ואת הנוזל שיוצא מבשלים בישול ממושך עד שמתקבל נוזל סמיך וכהה: זהו דבש החרובים. המתהלכים בסמטאות הכפרים יוכלו להבחין פה ושם במדפים עם בקבוקים של רוב חרוב המוצאים למכירה. אומרים שהוא טוב לחיזוק המערכת החיסונית, מבריא פצעים בפה, עתיר בברזל ובשעת הצורך הוא גם ויאגרה מצוינת. חברי מהכפרים ממליצים לקחת ספל קטן על בטן ריקה בבוקר.
 
רוב רומן, חינה ותרופה
את הרימונים קוטפים בעונה זו ומכינים מהם דבש רימונים (בערבית- רוב רומן) גם זו עבודה קשה , יש להוציא את כל הגרגירים, לבשל אותם שעות ולסנן ואז מתקבל סירופ מתוק וטעים שאפשר להשתמש בו לבישולים שונים ולהכנת משקאות. הדרוזים אומרים שהוא טוב נגד סחרחורות ועושה דיאליזה למערכת הדם. גם את דבש הרימונים ניתן למצוא בדוכני הכפרים. מקליפת הרימון מכינים חינה ותרופה נגד אולקוס.
 
תאנים, דבלים וריבות
הסתיו הוא גם זמן התאנים, אפשר לקטוף אותם מהעץ ישר לפה בלי שקים או דליים, את חלקם מייבשים על הגגות ומכינים מהם דבלים ומחלקם מכינים ריבה מדהימה.
 
זיתים ושמן זית
ובתוך כל אלה ממהרים חקלאי הגליל למסוק זיתים- המוצר החשוב והמוכר של הסתיו. מוסקים ומביאים לבית הבד כדי להכין שמן זית, שמן הזית הוא מוצר עיקרי של המטבח הערבי, מכינים ממנו מוצרים רבים לפתרון בעיות עור וזקני הכפר אומרים לי בבטחון של בעלי ניסיון שאם לוקחים כל יום בבוקר, על בטן ריקה, כף שמן זית, מאריכים ימים, נשארים צעירים ו...ויאגרה כבר אמרנו? 
 
חגים שמחים.
 
 
כתבה וצילמה: איילת בר-מאיר.